UBB deschide un centru de expertiză ca să atragă fonduri UE pentru cercetare

Anunțul e aici.

Știm deja că România e la coada clasamentelor Europene care măsoară performanța în cercetare, dezvoltare și inovare. Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a confirmat încă o dată acest fapt.

Motivele sunt numeroase, dar amintesc câteva pe care le consider fundamentale:

  1. Bani puțini: În primul rând, Guvernul alocă mai puțin de 0.2 la sută din PIB pentru cerecetare.
  2. Instabilitate politică: Ca să dau doar un exemplu îmn acest sens, la șefia ministerului cercetării, acum reîncorporat în ministerul educației, guvernele PSD au perindat cel puțin patru miniștri: Valeca, Georgescu, Burnete, Hurduc. La un moment dat am pierdut șirul.
  3. Lipsă de viziune și strategii coerente: Cea mai ambițioasă investiție în cercetarea românească se află într-o încurcătură de proporții tocmai din lipsa de viziune și capacitatea de a ne alinia la niște cutume și strategii internaționale.
  4. Nu aducem bani de afară: Adică nu producem rezultate bune în competițiile internaționale. Din 2007 și până acum, România a câștigat doar CINCI din miile de granturi de cercetare de la Coniliul European al Cercetării, ERC.

Prin aunțul de săptămâna asta, UBB vrea să rezolve a patra problemă. Ca să aibă succes în programele de cercetare ale UE, care au o rată de succes între 4 și 12 la sută, cercetărorii au nevoie de experți ca să îi călăuzească prin niște procese birocratice destul de complexe.

Din 2014 până acum universitățile europene au pierdut aproape șapte miliarde de euro pe aplicații nereușite în programul Horizon 2020.

De asta cercetătorii au nevoie de oameni care să le spună care sunt liniile de finanțare disponibile, la care din ele au șanse de reușită și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru asta.

“Nu poți cere performanță în competițiile europene fără să asiguri suport de calitate și pregătire avansată în acest sens, și asta facem prin acest Centru,” a spus Daniel David, rectorul UBB.

Finanțarea cercetării nu e ca la concursurile cu capace de bere. Mai multe încercări nu înseamnă mai multe șanse de câștig. Fiecare încercare trebuie optimizată la maxim, iar asta se face doar cu experți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *